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Fakultät Bio- und Chemieingenieurwesen

Dr. Georg Hubmann

CV

Beruflicher Werdegang

Seit 07/2020 Akademischer Rat am Lehrstuhl Bioprozesstechnik der Fakultät für Bio- und Chemieingenieurwesen, TU Dortmund, Dortmund

02/2019 – 06/2020 Senior Postdoc am Flemish Institute of Biotechnology (VIB), Center for Microbiology, Leuven, Belgien

02/2017 – 01/2019 Projektmanager, Global Yeast Leuven, Belgien

04/2013 – 01/2017 Postdoc am Lehrstuhl Molecular Systems Biology, Universität Groningen, Niederlande

Promotion

03/2009 – 06/2013 Promotionsstudent (Fachrichtung Biologie) an der KU Leuven, Faculty of Science, Laboratory Molecular Cell Biology & VIB 10 Department of Molecular Microbiology (Prof. Dr. Thevelein, Belgien) mit dem Thema: Application of novel metabolic engineering tools for engineering of the complex trait of glycerol yield in Saccharomyces cerevisiae.

Studium

09/2017 – 07/2019 Master in Statistik, KU Leuven, Faculty of Science, Belgien

10/2007 – 06/2008 Forschungsaufenthalt für die Diplomarbeit am Laboratoire d‘Ingénierie des Systèmes et des Procédés Biologiques (LISBP an der INSA Toulouse), Frankreich

01/2002 – 12/2008 Studium der Biotechnologie, Technische Universität Berlin, Fakultät III Prozesswissenschaften, Berlin

Stipendien

2009 – 2010 Stipendiat der Deutschen Forschungsgemeinschaft (DFG) zur Erstellung der Doktorarbeit

2007 – 2008 Stipendium des Deutschen Akademischen Austauschdienstes (DAAD) zur Erstellung der Diplom-Abschlussarbeit

Ausgewählte Publikationen:

Monteiro, F. et al. Measuring glycolytic flux in single yeast cells with an orthogonal synthetic biosensor. Mol. Syst. Biol. (2019) doi:10.15252/msb.20199071

Litsios, A. et al. Differential scaling between G1 protein production and cell size dynamics promotes commitment to the cell division cycle in budding yeast. Nat. Cell Biol. (2019) doi:10.1038/s41556-019-0413-3

Leupold, S. et al. Saccharomyces cerevisiae goes through distinct metabolic phases during its replicative lifespan. Elife (2019) doi:10.7554/elife.41046

Hubmann, G. et al. Quantitative trait analysis of yeast biodiversity yields novel gene tools for metabolic engineering. Metab. Eng. (2013) doi:10.1016/j.ymben.2013.02.006

Swinnen, S. et al. Identification of novel causative genes determining the complex trait of high ethanol tolerance in yeast using pooled-segregant whole-genome sequence analysis. Genome Res. (2012) doi:10.1101/gr.131698.111

Hubmann, G., Guillouet, S. & Nevoigt, E. Gpd1 and Gpd2 fine-tuning for sustainable reduction of glycerol formation in Saccharomyces cerevisiae. Appl. Environ. Microbiol. (2011) doi:10.1128/aem.05338-11 

 

Vollständige Publikationsliste zugänglich über:

Researchgate   ORCID